Türkiye’nin milli menfaatleri ve ihtiyaçları doğrultusunda havacılık, uzay, savunma gibi çok disiplinli alanlarda insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik lisansüstü seviyesinde eğitim programıdır. Savunma Teknolojileri Yüksek Llisans programında farklı disiplinlerden oluşan altprogramlar bulunmakta, öğrenciler bu altprogramların listelerinden dersler alabilekmektedir.
Bu program bir üniversite-sanayi işbirliği örneği olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından, Boeing'in katkıları ile yürütülmektedir. TUSAŞ Akademide verilen yüksek lisans eğitimlerinde, hava aracı yapıları ve malzeme teknolojileri alanlarındaki öncü teknolojiler ve modern uygulamaları için kabiliyetler geliştirilmesi ve bu alanda insan kaynağı oluşturulması amaçlanmaktadır. İTÜ, MIT, Cranfield, Washington ve Michigan Üniversitelerinden gelen öğretim üyelerinin bilgi birikimleriyle TUSAŞ ve dünyanın güçlü markası Boeing'de görev yapan üst düzey uzmanların tecrübeleri bu program altında buluşturulmaktadır.
“Havacılık yönetimi”, uçak mühendisliği ve havacılığa özel endüstri, işletme, ekonomi ve teknoloji yönetimi alanlarının kesişim kümesi olarak tanımlanabilir. Hava Ulaşımı Yönetimi yüksek lisans programı, havayolu işletmelerinin ihtiyaç duyduğu, sektör bilgisine hakim, eğitimli ve kaliteli personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Öğrencilere hava ulaşımı hakkında yönetsel, finansal ve analitik becerilerini geliştirecek içerikte dersler verilmesi planlanmaktadır. Ülkemizde Türk Hava Yolları önderliğinde başlayan hava ulaşımında, birçok özel havayolu işletmesinin de katılımı ile büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Sektörde gözlenen bu büyümeye rağmen, uluslararası gereklilikler doğrultusunda yetiştirilmiş, eğitimli ve kalifiye eleman eksikliği aşikardır. Hava Ulaşımı Yönetimi yüksek lisans programı ile sektör bilgisine sahip mühendis ve yöneticiler yetiştirilerek bu eksiklik giderilecek, sektöre yetişmiş personel sunulacaktır.
Program şu anda öğrenci kabul etmemektedir.
Programın temel hedefi ülkemizde eksikliği çekilen belirli bir görevi tanımlanmış olan bir dönerkanat hava aracının (helikopter) kavramsal tasarımından başlayarak detay tasarımını gerçekleştirmek ve bu tasarımın üretimini planlamak ve sertifikasyonunu sonuçlandırmak becerisinin kazanılmasıdır. Programın misyonu, uçak, uzay, makina, elektrik, elektronik, endüstri gibi mühendislik disiplinlerinde “rotorlu hava araçları tasarımı” alanında uluslararası düzeyde bir yüksek lisans eğitimi sunmak; tasarım, üretim, uygulama ve ARGE çalışmaları yapabilecek yaratıcı, çevreye duyarlı; ürettiği bilgileri ve deneyimi ülke ve insanlık hizmetine aktarabilecek geleceğin lideri yüksek mühendisler yetiştirmektir.
Program şu anda öğrenci kabul etmemektedir.